Wat is een zeep?

Wat als we het hadden over zeep en zeep?

Ik ben je een erkenning schuldig. Oorspronkelijk was dit artikel alleen gericht op zwarte zeep. Het is een product dat ik thuis gebruik omdat het uitermate geschikt is om te zorgen voor verharde vloeren en mijn vloeren (echte eiken vloer, ik woon in een oud huis).

Goede zeep

Maar zo hou ik ervan om mijn onderwerp uit te putten, ik wilde de verschillen tussen soaps begrijpen en … zeggen dat het onderzoeksgebied aanzienlijk is uitgebreid en niet voor niets.
Als we het hebben over het huishouden, hebben we het vaak over ‘goede zeep’. En terecht, zeep is een belangrijk onderdeel van wasmiddelen die worden gebruikt om onze interieurs te wassen.
Moet je nog steeds weten welke zeep we hebben en hoe je ze kunt gebruiken?
Inderdaad, er zijn verschillende soorten zeep voor een verscheidenheid aan toepassingen en prijzen, variërend van goedkoop tot luxeproduct.
Als een titelservicebedrijf zijn we van nature geïnteresseerd in het schoonmaken van producten en wilden we meer weten.
We zullen ons concentreren op drie soorten: Aleppo, Marseille en zwart.
De volgende tekst is een synthese over dit onderwerp. Praktische toepassingen zullen in andere artikelen worden beschreven. Maar uw huishoudster kan u uiteraard adviseren.
Ready (e)? Op weg naar een geweldige reis door geschiedenis, chemie en mediterrane geografie!

Wat is een zeep?

Zeep is een product dat bestaat uit amfifiele moleculen die worden verkregen door een chemische reactie tussen een vetachtige substantie en een sterke base. Het is specifiek soda (natriumhydroxide) voor vaste zeep of potas (kaliumhydroxide) voor zwarte zeep.
Deze reactie wordt met bepaalde ingrediënten zowel warm als koud uitgevoerd. We zullen praten over verzeping.
De term amfifiel betekent dat er geen oplossen van vetzuurzouten is, maar integendeel de vorming van micellen in water of olie. Deze micellen hebben lipofiele eigenschappen die verklaren dat ze het vet zullen bedekken.
Micelles vangen vettige vlekken of druppels olie op.
Geleidelijk door het simpele feit dat ze geagiteerd zijn, gebroken en gereconstitueerd door de werking van wrijving van de vezels van het weefsel, zullen ze de overdracht van de vettige resten in het spoelwater mogelijk maken.
Met andere woorden, terwijl water en olie niet normaal mengen, zorgt het toevoegen van zeep ervoor dat de olie in water wordt opgesloten en wordt gespoeld.

Een zelfgemaakte ontvetter.

1. Meng 1 deel houtas met 3 delen vers water.
2. Laat het 5 tot 10 dagen weken voordat u het filtert met een fijne doek.
3. Giet de geelachtige vloeistof die zo is verkregen in een fles.
U hebt nu een as-extract gebruikt als ontvetter (bijv. Afwasmiddel). Het kan worden gebruikt als basis voor koude verzeping als u er olie aan toevoegt.

Waar komt de zeep vandaan?

Het is verleidelijk om te antwoorden voor Aleppo in Syrië, maar het is een grote kortere weg.
Het is in het 3e millennium vóór onze jaartelling dat men op de archeologische site van Tello (het zuiden van het huidige Irak) de eerste recepten aantreft die de vervaardiging beschrijven van een product dat olie en kalium bevat. Het is bedoeld voor een zuiveringsritueel.

Ruïnes, gedeeltelijk hersteld, van Babylon

Het proces, met varianten, blijft en lijkt te worden geëxporteerd door Fenicische handelaars.
Plinius, Romeinse natuuronderzoeker, beweert in de 1e eeuw van onze jaartelling dat de zeep een Gallische uitvinding is (dezelfde term is een van de zeldzame leeningen van de Franse Galliërs). Toch is dit, volgens zijn beschrijving, een shampoo gemaakt door het mengen van vet en as.
Vanaf het einde van de 7e eeuw worden er zeepfabrieken getoond in de regio Aleppo om te produceren wat ongetwijfeld de oudste bekende harde zeep in de mediterrane wereld is.
Het was in de 17e eeuw dat Colbert, minister van Lodewijk XIV, een franchise uitvaardigde voor de haven van Phocean, ten nadele van de stad Toulon die ook actief was in het veld.
Zeeptechnieken worden zowel in sub-Sahara Afrika als in India gevonden.
Koud verzepen is een productieproces dat het relatief eenvoudig mogelijk maakt om een ​​zeep te bereiden voor cosmetisch gebruik thuis.
Het interesseert ons minder als bedrijfsservice omdat dit type zeep niet geschikt is voor huishoudelijk gebruik.

Wat maakt het mogelijk om de kwaliteit van een zeep te bepalen?

Het principe van verzeping bestaat uit een mengsel van vetzuren (olie) en soda of potas. Daarom is de kwaliteit van de olie van groot belang om de kwaliteit van de zeep vast te stellen.
Dit is geen commentaar in de lucht. De oliën zijn niet gelijk omdat hun chemische samenstelling, en dus hun amfifiele eigenschap, verschillen.
Om twee voorbeelden te noemen, zal een zeep rijk aan kopraolie meer overvloedig schuimen; palmolie zorgt voor snellere verharding. Maar deze oliën hebben kortere koolstofketens dan die van olijfolie of vlasolie. De reactie op de lucht verschilt, maar het vermogen om vetten vast te houden (en, als je het hebt gevolgd, is omgekeerd evenredig).
Wees voorzichtig met de labels en zorg ervoor dat u de samenstelling van uw zeep leest. Fabrikanten kunnen greenwashing heel goed gebruiken (zie ons artikel hier). De wetgeving maakt het mogelijk om een ​​ingrediënt te benadrukken, ook al is dit laatste uiterst klein.

Hoe herken je een “echte” Aleppo-zeep?

Aleppo-zeep heeft het bijzondere karakter van het mengen van olijfolie, laurierolie en frisdrank van plantaardige oorsprong.
Het is daarom belangrijk om te weten dat Aleppo-zeep geen dierlijk vet (natriumtalloogaat, natriuminolaat) of etherische olie (bijv. Laurier) of andere plantaardige olie bevat.
Het komt in een kubusvorm van bruine kleur aan de buitenkant en groen aan de binnenkant.
Fabrikanten authenticeren met een emmer. Aleppo schrijft: حلب.
Aan de andere kant drijft het meestal in water (te veel bessenolie annihileert deze eigenschap).
Dit soort zeep kan vele jaren probleemloos worden bewaard.
Een Aleppo-zeep “Pure olive” is samengesteld uit 95% olijfolie (dit is de olie die wordt verkregen tijdens een tweede druk en niet de olie voor gebruik als voedsel). Het is zeer geschikt voor de normale tot droge huid.
De verhouding tussen olijfolie en bessenolie wijzigt de eigenschappen van dit type zeep en zijn prijs.
Kortom, hoe meer bessenolie (ongeveer 80%) en hoe meer de zeep schurend zal zijn en geschikt zal zijn voor de huishouding en vooral de voorbereiding van een “huis” wasgoed. Maar het zal ook duurder zijn. Het is echter een interessante oplossing om de laatste gram oude zeeprepen te gebruiken.
Maar er is geen beschermde geografische aanduiding en de stad Aleppo heeft een bijzonder wrede belegering ondergaan, die het waarschijnlijk een paar jaar zal kosten om te herstellen.
De zeep zal zeker herstarten, maar het is onwaarschijnlijk dat je zeep in Aleppo vindt volgens de conventionele handelswijze van het moment.

Traditionele methode

De oorsprong van Aleppo-zeep gaat minstens terug tot de zevende eeuw. Het traditionele productieproces zou de voorouder zijn van andere harde zepen die in het Middellandse-Zeebekken bestaan.
Stap 1: De eerste verzeping wordt gebracht olijfolie in een ondergrondse tank met water en soda plant (Salicornia, Salsola kali). De inhoud wordt drie dagen gekookt in koperen ketels, waarbij de chemische reactie de olie omzet in vloeibare zeep.
Stap 2: Laurel Bay-olie wordt toegevoegd aan het einde van de verzeping.
Stap 3: Spreid het deeg uit op de vloer van de workshop, bedekt met vetvrij papier. Terwijl de zeep afkoelt, lopen de werknemers, met een plank die aan elk van hun schoenen is vastgemaakt, over de zeep om de dikte ervan gelijkmatig te maken.
Stap 4: Dan, zeep, nog op de grond, wordt gesneden in blokken met een instrument dat lijkt op een hark en brood zijn gestempeld.
Stap 5: Deze worden gestapeld en nadat voldoende gedroogd (tussen 9 en 10 maanden), worden opgeslagen in een kelder waar ze ouder 6 maanden tot 3 jaar.
Gedurende deze periode vinden verschillende aanpassingen plaats: de soda die niet heeft gereageerd met de olie, wordt afgebroken en de vochtigheid daalt.

Hoe herken je een “echte” Marseillezeep?

Stricto sensu, er is meer. De samenstelling van zeep Marseille, zoals gedefinieerd door Colbert, specificeert dat het in de ontwikkeling kan treden die van olijfolie, water en frisdrank. Maar dit edict is niet langer geldig en de geografische naam is niet beschermd.
In feite, en na een snel onderzoek, is geen van de Marseillezeep die in de supermarkt wordt verkocht alleen olijfolie en potas.
Vier zeepfabrieken uit Marseille zijn samengekomen om op zijn minst erkenning van de benaming te eisen, maar hun productiemethoden verschillen nog steeds aanzienlijk van het hierboven aangehaalde edict door de toevoeging van andere oliën.
In het beste geval zal olijfolie het grootste deel uitmaken van de samenstelling in vergelijking met andere oliën (bijvoorbeeld palm of kopra). Onderaan dit artikel schrijf ik de uitstekende blog van de curator die dit netelige onderwerp uitput.
Aan de andere kant stelt een zeepfabriek in Val-de-Marne een zeep voor met de juiste samenstelling, maar het resultaat is dat het niet in de buurt van de Mistral-bar wordt vervaardigd!
Weet dat Marseillezeep een harde zeep is, kubisch (en gestempeld), een kleur die varieert van lichtgroen tot bruin en geen conserveermiddel noch synthetische geurstof mag bevatten.
Je vindt vlokken Marseillezeep in de drogisterij. Deze presentatie is met name geschikt voor het maken van uw eigen was.
Controleer altijd of het vetzuurgehalte 72% is.
Let op, de effectiviteit neemt af met de hardheid van het water.

Marseille proces

De authentieke zeep Marseille wordt gemaakt in een ketel, volgens een specifiek verzepingsproces, genaamd “Marseille proces”, bestaande uit 5 stappen:
1e stap: de vertanding of chemische reactie van verzeping.
De meesterzeepmaker verwarmt een mengsel van soda-loog en plantaardige vetten en brengt het aan de kook in de ketel.
2e stap: de release.
Aangezien de zeep onoplosbaar is in zout water, bestaat deze bewerking erin een zeer dichte zoutoplossing toe te voegen om de overtollige soda naar de bodem van de ketel te drijven. De frisdrank “breekt”, dat wil zeggen, het daalt naar de bodem van de tank, de zeep blijft boven.
3e stap: koken.
Dit maakt de volledige transformatie van vet in zeep mogelijk door toevoeging van geconcentreerde natriumhydroxideoplossing. Deze bewerking verklaart de levensduur van Marseillezeep.
4de stap: wassen.
Werknemers verfijnen de zeeppasta door te wassen, wat resulteert in glycerol, onzuiverheden en onverzeepte vetzuren.
5e stap: de liquidatie.
Een laatste wasbeurt met schoon water brengt de zeep in de eindtoestand. Bovennatuurlijk dan de zachte en pure zeep die de reputatie van het proces van Marseille maakt.
Deze verschillende operaties duren tussen een week en tien dagen.
Kleine lexicale details, Marseillezeep is gemaakt met natriumolivaat en geen oleo europaea! Als je deze indicatie in de compositie ziet, weet je zeker dat er olijfolie in je zeep zit. Alleen wordt het toegevoegd nadat de verzeping op de verpakking is vermeld (heb ik u verteld over greenwashing?)

En de zwarte zeep daarbinnen?

De term zwarte zeep verwijst naar twee soorten preparaten. Wees voorzichtig, ook hier is er geen naam geauthenticeerd en noemen fabrikanten black soap-producten die maar heel weinig bevatten.

Savon noir destiné au hammam sur un marché marocain

Een eerste type, erg populair in de Maghreb, wordt soap beldi genoemd. Het is gemaakt van zwarte olijvenpasta en kalium. Het wordt gebruikt tijdens de rituelen van de hamman en, meer in het algemeen, als een exfoliërend product. Het is daarom een ​​product voor persoonlijke hygiëne.
De zeep of zachte zeep (wegens zijn structuur) kleur min of meer donker (bruin, groen, grijs of zwartachtig) wordt verkregen door een mengsel van kaliumchloride en hennep olie, pendel, saffloer, canola, en zelden, lijnzaadolie. Soms praten we over groene zeep.
Tenslotte de zeep met lijnolie, de verzeping wordt uitgevoerd met lijnzaadolie (of olijfolie) en kaliumcarbonaat uitgevoerd. Zijn kleur is van nature donker barnsteen. Hij is slijmerig. Er is geen kleurstof toegevoegd. Het toont een equivalent gehalte van 38% in het bereik van vetzuren en aan te bevelen voor het reinigen van tegels en als een vlekkenverwijderaar voor de was.
Het wordt bewaard in een luchtdichte verpakking en afgekoeld. Marseille en Aleppo zepen worden gemakkelijk in de open lucht gehouden.

Een economisch product om te gebruiken

Hoewel we gewend zijn om onze lezers kosteneffectieve alternatieven aan te bieden voor huishoudelijke huishoudreinigers, moeten we erkennen dat de verkoopprijs van “zwarte zeep” de afgelopen jaren sterk is gestegen. Ik adviseer je ook om te proberen bulk te kopen in drogisterijen of algemene “bio” -winkels.
Nochtans, en zelfs zo, verwachten de dubbele waarde van een merk multifunctioneel huishoudelijk product te betalen.
Niettemin neemt de zwarte zeep een speciale plaats in tussen de reinigingsoplossingen vanwege zijn grote veelzijdigheid en zijn grote zachtheid.
Zwarte zeep is zowel nuttig voor het reinigen van de grond als voor insecticide tegen bladluisinvasies p. ex.
Ik kom ook terug in een toekomstig artikel over de verschillende toepassingen van zwarte zeep, omdat ze talrijk zijn.

conclusie

Zoals je kunt zien, is de wereld van zeep complex en, achter verwijzingen naar voorouderlijke methoden, zijn er vaak dubieuze zakelijke praktijken. Bij gebrek aan een bindende Europese regelgeving, aarzelen fabrikanten niet om greenwashing te gebruiken om hun product te verkopen.
Ik kan u alleen maar aanmoedigen om zorgvuldig de werkelijke samenstelling van de zogenaamde zwarte zepen, Aleppo of Marseille die commercieel worden verkocht, te lezen.
Zeker, zepen gemaakt met plantaardige oliën zijn duurder. Maar het verschil in productiekosten in vergelijking met hun kopieën gemaakt met dierlijke vetten en palmolie komt niet volledig tot uiting in de uiteindelijke prijs. Het doel is om producten tegen een iets lagere aankoopprijs op de markt te brengen dan het recept dat geïmiteerd wordt door het vergroten van de winstmarge op de rug van de consument.
Onthoud ook dat het schuim wordt verkregen door het gebruik van oliën die minder effectief zijn als ontvetter en alleen aanwezig zijn om u de illusie van efficiëntie te geven.
De verschillende producten, gepresenteerd in dit artikel, hebben een geur die misschien niet aangenaam is voor onze geuren die gewend zijn aan synthetische parfums. Weet dat deze geur niet aanhoudt, dus er is geen reden om essentiële oliën of andere toe te voegen.
Tot slot, achter bepaalde wetenschappelijke namen, verstoppen dierlijke vetten, palmolie of verbindingen zonder reinigende eigenschappen (de oleo europaea).

JM


Om verder te gaan :

www.lecurionaute.fr

Régine Quéva, Fabriquer sa lessive, son dentifrice, son shampoing, ses produits d’entretien…, Chine, Larousse, 2019.

Nathalie Semenuik, La cendre. Maison, jardin, beauté, Paris, Rustica édition, 2019.

La saponification à froid, Comines, Aroma-zone, 2015.