De Franse vereniging “60 miljoen consumenten” heeft zojuist een speciale uitgave gepubliceerd met de titel: Healthy House. Schoon zonder te vervuilen (zie hier)
Als een titelservicebedrijf dat zich bezighield met het welzijn van huishoudsters, wilden we meer weten.
Het minste wat we kunnen zeggen is dat de bevindingen van deze enquête verontrustend zijn! We leren dat de vervuiling in onze huizen gemiddeld vijf keer groter is dan die waaraan we buiten worden blootgesteld.
Vluchtige organische stoffen (VOS) en dergelijke.
Deze vervuiling is verdeeld in drie categorieën verontreinigende stoffen ingedeeld naar hun kenmerken (chemisch, biologisch en fysisch). Onze missie als een corporate title-service leidt ons naar de eerste categorie die, in volgorde van schadelijkheid, tabak, huishoudelijke producten en koolmonoxide omvat.
Industriële schoonmaakmiddelen.
Om schoon te maken, bieden fabrikanten ons een breed scala aan producten. De laatste zijn versierd met de meest uiteenlopende deugden: cleanser, purifier, bactericide, parfum, etc. Zodra je hun samenstelling wilt weten, wordt de bewoording al snel onduidelijker. Echter, door de voorwaarden in meer detail te bestuderen, zien we dat deze producten irriterende stoffen, allergenen bevatten en schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien zou het gebruik ervan beter moeten worden bestudeerd om de schadelijkste effecten te verminderen.
Omdat, en hier ligt de paradox, terwijl we deze producten aanschaffen met het idee om ons interieur gezonder en schoner te maken, gaan we daadwerkelijk stoffen in die zich uiteindelijk tegen ons, onze geliefden en de natuur keren.
Op korte termijn kunnen deze producten huid- of oogirritatie, brandwonden, allergieën, lucht- en bodemverontreiniging veroorzaken.
Op langere termijn kunnen bepaalde moleculen in deze producten leiden tot meer ernstige aandoeningen. Hormoonverstoorders leiden tot hormonale onevenwichtigheden die de groei of vruchtbaarheid beïnvloeden. Allergieën kunnen evolueren naar luchtwegaandoeningen (ik verwijs u bijvoorbeeld naar ons artikel over bleekwater).
Laten we deze observatie echter nuanceren.
Het Franse agentschap voor milieu en energiebeheer (ADEME), het Nationaal Instituut voor de industriële omgeving en risico’s (INERIS) en het wetenschappelijk en technisch centrum voor bouwconstructie (CSTB) herinneren eraan dat in een studie recente (het is hier https://www.ademe.fr/mediatheque) gericht op het definiëren van een protocol van tests voor de evaluatie van de emissies in vluchtige verbindingen, dat “onder normale gebruiksomstandigheden, door het respecteren van de hoeveelheden van de fabrikant en beluchten, is er geen probleem. ”
Houd er echter rekening mee dat uw huishoudster vaker dan normaal wordt blootgesteld aan deze producten!
Aan de andere kant houdt het rapport van Ademe geen rekening met hormoonontregelaars of de ecologische impact van de gebruikte stoffen en richt het zich op een beperkt aantal producten.
Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen?
- De eerste voorzorgsmaatregel is om deze producten buiten het bereik van kinderen te houden.
- Lees de etiketten van de reinigingsproducten goed en ga indien nodig soms naar de site van de fabrikanten (er is een informatieplicht voor de reinigingsmiddelen). Respecteer de aangegeven doses. Aarzel niet om rechtstreeks met uw hulp te praten. Het is een professional die is opgeleid om beveiligingslabels en -pictogrammen te lezen.
- Zorg voor voldoende bescherming (handschoenen, bril of masker voor irriterende producten). In elk geval moet het dragen van handschoenen systematisch zijn.
- Volg de aanbevelingen van de fabrikant op.
- Ventileer ruimtes (bij voorkeur) tijdens en na het schoonmaken gedurende minimaal 10 minuten, zomer en winter.
- Spoel gereinigde oppervlakken af.
- Geef de voorkeur aan ongeparfumeerde producten.
- Verminder het aantal gebruikte producten samen.
- Verdeel het niveau van gebruik naar werkelijke behoeften.
- Beperk de aanwezigheid van mensen in delen die worden schoongemaakt. Vermijd in het bijzonder de aanwezigheid van gevoelige mensen.
- Overweeg de geschiktheid van het gebruik van reinigingsmiddelen die geen giftige stoffen afgeven: stoomreiniging, microfiberdoeken, vochtige doek, enz.
Vaak, en zonder de enkele tips hierboven in twijfel te trekken, kunnen we ecologische alternatieven gebruiken en uw gezondheid voor een lagere prijs respecteren. Maar pas op voor greenwashing, we zullen daar komen.
Wat is greenwashing?
Ecologie is modieus en marketingprofessionals hebben het begrepen. Om aan de handelsvraag van hun werkgever te voldoen, promoten ze communicatie en verpakkingen die de natuur benadrukken (kleine bloemen op het etiket, groene kleur, zelfs “op de natuur geïnspireerde” recepten). Deze praktijk, die bijna de meerderheid is geworden op de afdelingen reinigingsproducten, wordt “greenwashing” genoemd, ook wel greenwashing genoemd.
60 miljoen consumenten wijzen er echter op dat de producten in een zeer groot aantal gevallen nog lang niet zo deugdelijk zijn als de fabrikanten beweren.
Dus deze spray, waarvan we de naam niet zeggen (maar u kunt de enquête raadplegen waar we naar verwijzen voor meer informatie), die beweert dat zijn recept is geïnspireerd door de natuur. Een transparante verpakking waarvan het label is versierd met bloemmotieven, nauwkeurig dat het citroenextracten bevat. Maar hier is het, het product bevat drie allergenen (limoneen, linalool en geraniol). Als de fles gerecycled plastic is, vinden we in zijn inhoud drie conserveermiddelen van de isothiazolinone-familie, giftig voor de natuur.
Een andere techniek omvat het benadrukken van een product dat als natuurlijk wordt beschouwd (dat wil zeggen, meestal wordt verkregen met een minimum aan menselijke tussenkomst), maar dat slechts een klein deel van de compositie binnengaat.
Als zwarte zeep en lijnolie-cleanser is zwarte zeep inderdaad een uitstekend reinigingsproduct zonder gevaar voor de gezondheid of het milieu (een artikel over de eigenschappen van dit product zal de komende weken volgen ). Maar de fabrikant gebruikt het alleen om 15% van zijn fles te vullen.
Detecteer de greenwashing.
- Veel verwijzingen naar de natuur (bloemen, planten …);
- vage aantijgingen (“pure natuur”, “frisse wind”);
- (verplichte) informatie op de achterkant van de verpakking met vermelding van toxische producten (isothiazolinonen, biociden);
- logo dat aangeeft dat het product gevaarlijk is voor het aquatisch milieu;
- “geen parabenen” en “geen kleurstoffen” die andere stoffen kunnen verbergen die nog giftiger zijn;
- aanwezigheid van een enkel organisch ingrediënt (“biologische citroenreiniger”), wat de rest van de samenstelling niet garandeert
En de rest, wil je me zeggen?
Een conserveermiddel, benzisothiazolinon, irriterend, allergeen en giftig voor in het water levende organismen. De samenstelling bevat fosfonaten, polymeren en tetrakalium etidronaat, schadelijk voor het milieu en slecht biologisch afbreekbaar. Kortom, gelovende om een gezond product te kopen, blijft de consument met verbindingen net zo schadelijk als de “standaard” versie van het product verkocht door hetzelfde merk.
Deze praktijk kan heel ver gaan en, zonder in details te treden, fabrikanten onlangs verschenen in de schappen en beweren te zijn “organisch” zijn zeer verre van het verbod op problematische stoffen.
Maar wat te doen?
Geconfronteerd met dergelijke praktijken, labels met composities verdronken in chemische termen geschreven in kleine letters, kunnen consumenten ons alleen maar radeloos voelen.
Gelukkig zijn er labels om ons te helpen dingen te zien, maar die kunnen zowel afkomstig zijn van de Europese Unie als van privé-initiatieven (meestal van een groep werkgevers) en niet van dezelfde criteria. We zullen in een volgende post over dit onderwerp terug moeten komen, omdat het moeilijk is om te begrijpen.
De Franse consumentenvereniging voert nu campagne voor een ‘menag’-score, gemodelleerd naar Nutri-scores. Dit idee, dat gebaseerd is op een schaal die loopt van A {onschadelijk – geen getest product voldoet aan dit criterium} tot E {Grote hoeveelheid irriterende stoffen, allergenen en zeer schadelijk voor de gezondheid (hormoonontregelaars, carcinogenen, reprotoxisch, giftig …) en voor het milieu. Meer dan de helft van de bestudeerde producten voldoet aan dit criterium!
Dit is een oplossing die het leven waarschijnlijk gemakkelijker zal maken voor zowel consumenten als schoonmaakprofessionals, zoals huishoudsters. Het zal afhangen van het belang van de overheid of (en) de goede wil van de industriëlen van de sector. Niets zegt dat dit systeem snel het daglicht zal zien, en zelfs als het het daglicht zal zien!
Dat is de reden waarom uw favoriete servicevoucherbedrijf al lang gepleit heeft voor het gebruik van “zelfgemaakte” schoonmaakproducten (bijv. Baking soda, azijn, zeep zwart, Terre de Sommières, etc.) Aan de andere kant trainen we onze medewerkers om u te kunnen helpen bij het uitsluiten van problematische producten.
Zijn “zelfgemaakte” producten echt gezonder?
De Adme (en de twee andere Franse organisaties die hierboven zijn genoemd) testten in reële omstandigheden tien producten: zes industriële en vier “zelfgemaakte”.
Als gevolg hiervan stoten industriële producten veel meer VOC’s en stof uit, waarvan sommige waarvan wordt vermoed dat ze kankerverwekkend zijn of zelfs waarvan de toxiciteit is bewezen, zoals formaldehyde.
De belangrijkste reden is dat gefabriceerde producten bestaan uit meer chemicaliën dan “thuis” -producten.
Wees voorzichtig, verspil de voordelen hiervan niet door het toevoegen van grote hoeveelheden essentiële oliën!
Inderdaad, en niettegenstaande de fabrikanten van de laatste, zijn h
et ook gefabriceerde producten die een groot aantal moleculen mengen (tussen 80 en 100 verschillende componenten) waarvan de veiligheid van interacties niet is vastgesteld (een onderzoek is aan de gang). cursus in Frankrijk).
Als je een – licht – parfum aan je zeep wilt toevoegen, is het beter om het gebruik van etherische olie te beperken tot twee of drie druppels voor een emmer (zelfs 10 L).
Maar onthoud: “een aangename geur betekent niet noodzakelijk dat een product gezond en / of effectief is”.
Zuiveren door planten?
We hebben het allemaal op school geleerd, planten veranderen koolstof in de lucht in zuurstof. Dit is een mechanisme dat fotosynthese wordt genoemd. Buiten dit mechanisme, hebben sommige planten het vermogen om verschillende VOC’s te absorberen.
Zozeer zelfs dat het het idee ontwikkelt dat kamerplanten een oplossing zouden zijn om ons interieur op te ruimen, we spreken hier van fytoremediatie.
In het laboratorium zijn de resultaten overtuigend en zelfs voor bromelia’s p. bijvoorbeeld spectaculair!
Maar hier zijn we, we leven niet in een laboratorium en we behandelen de zorg voor hen niet op dezelfde manier als wetenschappers.
Kort gezegd, van 2004 tot 2011 voerde Ademe een realistisch onderzoek uit en concludeerde dat “de efficiëntie van luchtzuivering door planten alleen minder is dan het effect van de snelheid van luchtvernieuwing. verontreinigende concentraties. Met andere woorden, ventilatie en ventilatie blijven veel effectiever dan zuivering door planten. Bijgevolg is ADEME van mening dat het argument “depolluting plants” wetenschappelijk niet is gevalideerd met betrekking tot de vervuilingsniveaus die doorgaans in woningen worden aangetroffen.
In feite zou het 2,4 planten / m² kosten om een reinigend effect te verwachten. Wat zou resulteren in het verhogen van de luchtvochtigheid in onze huizen (en dus schimmel en mijten bijvoorbeeld)
Aan de andere kant zijn sommige planten zelf allergenen (zoals de ficus).
Nog een laatste tip
Van alle adviezen die ik heb gelezen in de literatuur of op blogs gericht op huishouden en doe-het-zelf, is degene die mij het belangrijkste lijkt dit: lucht!
Je interieur tien minuten per dag luchten, zelfs in de winter, helpt je om de meeste schadelijke stoffen die in ons interieur zitten op te ruimen.
Wist u bijvoorbeeld dat het ventileren van uw slaapkamer, open bed, tussen 15 en 30 ‘voldoende is om mijten tegen te houden. Waarom? Omdat u daarmee de luchtvochtigheid van de kamer verlaagt en dat dit een van de factoren is die de proliferatie ervan bevordert.
Dus wees niet verbaasd als de huishoudsters van Arobase-services de ramen tijdens hun dienst openen. Ze helpen uw huis te zuiveren en beschermen tegen de schadelijke gevolgen van huishoudelijke producten.
Jean-Michel
Om verder te gaan:
NICOLAS M., KARR G., REAL E. MAUPETIT F. 2018. Impact des produits d’entretien sur la qualité de l’air intérieur. PEPS — Définition d’un protocole d’essais simple et harmonisé pour l’évaluation des émissions en composés volatils. Rapport, 162 pages
Maison saine. Nettoyer sans polluer. Hors-série du magasine 60 millions de consommateurs, mai-juin 2019, n°1285