Zuiveringszout in vragen.

Zuiveringszout wordt meer en meer aangehaald als een soort wondermiddel van reiniging dat op zichzelf staat voor de vervanging van verschillende duurdere industriële oplossingen. Het wordt als veilig beschouwd, gemakkelijk beschikbaar lage kosten.
Maar wat is het eigenlijk?
Als een bedrijf voor distencheques hebben we onze enquête uitgevoerd.

Ten eerste, waar hebben we het over?
Zuiveringszout is een anorganische chemische verbinding. Het is geclassificeerd als neutraal door zijn pH rond de 8.
Het komt in drie soorten: technisch; voedsel en medicinale. Alleen de eerste wordt gebruikt voor huishoudelijke reiniging.
Het moet niet worden verward met soda-kristallen (natriumcarbonaat) of bijtende soda.

Waar komt het vandaan?

Historisch gezien is dit product in de oudheid in Egypte gebruikt. De Egyptenaren haalden deze substantie uit de verdamping van zoute meren (waaruit ze ook de natron onttrokken die voor het balsemen werd gebruikt) en gebruikten het ongetwijfeld om het lichaam als zeep of tandpasta te wrijven.

In 1791 vond de Franse chemicus Nicolas Leblanc een industrieel productieproces uit dat zijn naam draagt. Dit was de eerste manier om natriumcarbonaat (Na 2 CO 3) te verkrijgen, waaruit het bicarbonaat is afgeleid. Natriumchloride (keukenzout) wordt verwarmd met zwavelzuur en produceert natriumsulfaat en zoutzuur. Het natriumsulfaat wordt vervolgens verhit met houtskool en kalksteen om natrium- of natriumcarbonaat te vormen. Het probleem is dat het systeem veel energie verbruikt.
In 1863 vervolmaakte de Belgische chemicus Ernest Solvay een ander productieproces van carbonaat frisdrank. De Solvay-methode wordt snel aangepast aan de Verenigde Staten, waar het het Leblanc-proces onttroond. Dit proces produceert natriumcarbonaat (Na2CO3) uit zout en krijt. Vervolgens wordt dit natriumcarbonaat omgezet in natriumbicarbonaat.

Naast deze industriële middelen wordt het verkregen uit natuurlijke afzettingen van natron of trona, maar het wordt vaker tegen lagere kosten verzameld door brak water te behandelen, bijvoorbeeld die die gebieden van deze eerdere ertsen produceren.

Welke eigenschappen?

dosering:

naar believen, afhankelijk van het gebruik
eigenschappen:

Ontvetter, schoner;
Vlekkenverwijderaar, mild witmaker;
Anti-geur, neutraliserende zuren;
Waterontharder;
fungistatisch;
Schuurmiddel (in vorm, poeder), schuren
Voorzorg gebruik:

Niet gebruiken op aluminium of wasoppervlakken.

Hoe het te gebruiken?

Vecht tegen huisstofmijt op matrassen:

Spreid het bakpoeder zo gelijkmatig mogelijk uit (ideaal is om een ​​”poeder” -fles te hebben)
De dosering is 20 gram per vierkante meter (of iets meer dan een eetlepel of 4 theelepels).
Voor een eenpersoonsbed kost het ongeveer 35 g en voor een bed van 2 personen ongeveer 55 g
Borstel licht om de vezels te verdelen en door te dringen.
Laat minimaal 2 uur staan, indien mogelijk 4 tot 8 uur, en zuig dan af.
Maak het wasgoed los voor het wassen, vervang een deel van het wasgoed:

1 kop in de trommel
Reinig / schuur de kookplaat, oven, koelkast, gootsteen …:

Maak een pasta met 2 doses bicarbonaat en 1 dosis water.
Wrijf met een spons.
Ontgeurt de koelkast, de vuilnisbak, de niche van de hond, de auto, de sportschoenen:

Bestrooi het en laat het een paar uur staan ​​en zuig dan aan.
Zuiveringszout tegen de geur van tabak of slechte geuren van de koelkast:

Doe wat baking soda in de asbakken om de slechte geuren van tabak te elimineren. Verander het bicarbonaat telkens wanneer u de asbakken leegt.

Een kopje bicarbonaat in de koelkast wordt ook gebruikt om geurtjes te verwijderen.

Reinig het strijkijzer met bakpoeder:

Dit is een weinig bekend gebruik van zuiveringszout: het reinigen van de zool van het strijkijzer. Als het zwart is geworden, kunt u zuiveringszout besprenkelen met een licht vochtige doek. Wrijf zachtjes. De bakpasta die wordt gevormd, is enigszins schurend en krast niet tijdens het schoonmaken van het strijkijzer.

De afwas en pannen:

Om je bril en zilverwerk te laten schijnen, bestrooi je zuiveringszout op een licht vochtige katoenen doek, wrijf zachtjes, spoel dan af en veeg af met een andere doek.
Om schoon te maken met gebakken pannetjes of stoofschotels verbrand, giet 2 of 3 lepels in de bodem van de schaal en voeg een beetje heet water toe. Laat het 20 minuten staan ​​en spoel het vervolgens uit. Voor de meest ingelegde afzettingen, wrijven met een vochtige spons, bestrooid met zuiveringszout.
Als alternatief om kookresten te verwijderen: vul de pan met water en 2 eetlepels bakpoeder en breng aan de kook gedurende 5 minuten. Laat afkoelen en verwijder de kookresten door een houten lepel te gebruiken.

Om de plastic containers (kalebassen, blikjes …) te wassen, dompelt u de verschillende uren onder in een oplossing van twee eetlepels zuiveringszout en 1 l water. Wrijf ze vervolgens in met een spons en spoel ze af.
In de badkamer om kalkaanslag te verwijderen.

Het kan ook op marmer of hars of gootstenen worden gebruikt om kalk in plaats van azijn te verwijderen.

Tot slot, baking soda is eigenlijk een van de beste bondgenoten die we hebben in onze onderhoudstaken. Gebruikt voor millennia, kunnen we ervan uitgaan dat het zichzelf heeft bewezen.

Aarzel niet om een klein bedrag thuis te hebben en praat erover met uw huishoudster (e) distencheques.