Waarom verbieden we bleekwater van producten die door huishoudsters kunnen worden gebruikt?

Bleekmiddel wordt nog te vaak aangeboden als onderhoudsproduct voor onze medewerkers. We moeten er echter rekening mee houden dat dit product extreem gevaarlijk is.

Het veroorzaakt brandwonden en huidirritaties.

Blootstelling aan de dampen van de reinigingshulp (s) dienstencheque is een bron van verhoogd risico van longziekte.

Wetenschappelijke studies.

De risico’s werden in 2017 benadrukt door het team van Dr. Orianne Dumas dat in opdracht van INSERM werkte. Ze vond een verband tussen het gebruik van desinfectiemiddelen en de ontwikkeling van longinfecties bij verpleegkundigen.

Meer specifiek, verpleegkundigen die bleekmiddel ten minste eenmaal per week gebruikten hadden een verhoogd risico op het ontwikkelen van COPD met 22%.

Deze studie is een aanvulling op andere van hetzelfde type die betrekking hebben op onderhoudspersoneel en leiden tot soortgelijke conclusies.

In 2014, het Journal of Medicine publiceerde een studie in Spanje, Finland en Nederland over het verband tussen het gebruik van bleekwater en een verhoogd risico op infecties van de luchtwegen bij kinderen. De auteurs verklaren dat “irriterend verbindingen gegenereerd door bleekmiddel de wanden van de luchtwegen ten gunste van infectie van de plaatselijke flora kan beschadigen. Aan de andere kant blokkeren huishoudelijke producten die bleekmiddel bevatten immuunreacties van het lichaam.

Afkomst.

Bleekmiddel of natriumhypochloriet is in Frankrijk ontwikkeld. De eerste fabriek vestigde zich in het dorp Javel (nu omsloten door het 15e arrondissement van Parijs).

De huidige formule is ontwikkeld door de apotheker Labarraque in 1820.

Het dankt zijn succes aan zijn blekende, vlekkende, desinfecterende en deodoriserende eigenschappen. Echter, en in tegenstelling tot een idee dat nog steeds wijdverspreid is, is bleek niet schoon!

Sterker nog, dit product heeft geen interesse in het dagelijks onderhoud en is gevaarlijk om te hanteren en te gebruiken.

Toxiciteit.

 

In Frankrijk is naar schatting 40% van de binnenlandse ongevallen in verband met een huishoudelijk product zijn het gevolg van verkeerd gebruik van bleekmiddel.

Dus kun je beter weet dat het verboden is om te mengen met een zuur (zoals azijn of citroensap), omdat het reageert door het produceren van stoom van chloor (giftige). Zet geen bleekmiddel in het toilet als u net ontkalker (of urinaat) hebt geplaatst.

Evenzo vermengd met ammoniak (aanwezig in veel schoonmaakmiddelen), produceert chlooramine (irriterend vermoedelijke allergeen aan de ontwikkeling van kanker bij langdurige blootstelling bevorderen).

Je zou ook nooit:

  • meng bleekmiddel met een ander huishoudelijk product: een chemische reactie kan de effectiviteit ervan verminderen of gevaarlijk zijn.
  • voeg een pellet bleekmiddel (NaDCC) aan een oplossing van bleekmiddel (NaOCl): een exotherme reactie kan plaatsvinden en je zult niet een meer effectieve bleekmiddel te krijgen.
  • een kattenbakvulling met bleekwater schoonmaken: ureum in de urine is een stikstofproduct dat kan reageren om chlooramines te vormen.

Bleekmiddel is zeer schadelijk voor het milieu. Het is niet biologisch afbreekbaar omdat het bacteriën doodt die biodegradatie veroorzaken.

Bovendien is het nutteloos om liters bleekmiddel op de stoep te gieten. Het is antibacterieel en het helpt alleen de moleculen van de behandelingsplanten heel moeilijk te behandelen. Een eenvoudige pan heet water (bijvoorbeeld kookwater) is het juiste zeewier, mos en onkruid. Het is een goedkope methode van thermisch wieden.

Wat te doen bij een ongeval?

Inname van bleekmiddel:

Pas op voor de vele risico’s.
– bel het antigifcentrum onmiddellijk;

– niet laten drinken en geen braken opwekken.

Projectie van bleekmiddel:

– op de huid: spoel gedurende 15 minuten grondig;

– in het oog: spoel gedurende 15 minuten grondig met stromend water en bel een oogarts.

Inhalatie van chloor:

– verlaat onmiddellijk de kamer;

– Bel het Antigifcentrum en blijf in rust.

Tot slot.

Bleach heeft geen reinigingskracht, het is een bactericide. Het is een product dat zoveel voorzorgsmaatregelen vereist dat het moeilijk te zien is welk nut het in een huis zou kunnen hebben.

Bovendien is het een schadelijk vervuilend product voor septic tanks en meer in het algemeen voor aquatische fauna en flora.

Zelfs de primaire functie ervan is problematisch omdat wordt vermoed dat de “werkzaamheid” ervan de ontwikkeling van allergieën en ademhalingsaandoeningen bevordert.

Dat is de reden waarom ons bedrijf de beslissing heeft genomen om het gebruik ervan door de helpers onder huis-service te verbieden.